Az EP-választási kampány elemei közt válogatva, nézzük kicsit közelebbről a kormánypárt plakátjait.

Úgy látszik mostanság az a koncepció vált divatossá, hogy egyszerre több irányú kampányt folytatnak a pártok, ezt láthattuk már a pécsi Páva-kampány során is, de ugyanígy az MSZP is alkalmazza. Az egyik irányt maga a párt képviseli (fenti kép) a hölgytagjai által tolmácsolt pozitív üzenetekkel. A másik irány (lent) pedig a Zuschlag-ügy kirobbanását követően megszünt Fiatal Baloldal utódjaként létrejött Societas gondozásában indult el (lényegében az MSZP ifjúsági tagozata) egy választási lehetőséget kínálva.
 
A fenti képen első pillantásra látszik, hogy egy teljesen más színvilággal találkozhatunk, mint korábban. Az eddigi piros négyzet kockává nőtte ki magát. A piros-fehér kombináció, illetve sárga-lila kiegészítő színek jól kiemelik a szöveget. Ezt az eszközt azonban teljesen ellensúlyozza az egymás után alkalmazott számtalan betűtípus és –méret, mely látványilag olyan kaotikus benyomást kelt, ami nehezen olvashatóvá és egyben hiteltelenné is teszi a mondandót.

A Societas plakátján lévő megjelenítés nem egyedi, hiszen hasonló elemeket láthattunk már az SZDSZ plakátjain is. A plakát mondandójának értelmezésekor, azonban igen nagy ellentmondást éreztem. Szeretet vagy gyűlölet, mint két szélsőség jelenik meg. Persze ott a banki reklámokból már hirhedt kiscsillagos megoldás, utalva arra, hogy a szeretetet a Societas szimbolizálja. De aztán jön egy mondat, ami az egészet megsemmisíti: „Ha eleged van a szélsőségekből, szavazz az MSZP listájára!” Értsem ezen azt, hogy akkor szavazzak az MSZP-re, ha nem akarok szeretetet vagy gyűlöletet? Itt azért kicsit jobban át kellett volna gondolni az ok-okozati összefüggéseket.

Ezen kívül ez a párt is abba a „hibába” esett, amibe az SZDSZ: sikerült saját maga helyett/mellett, egy másik jelöltet reklámoznia a plakátján.
 

Címkék: politika választás mszp szdsz ep societas pava

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr921129019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.05.18. 16:55:00

Editnek tényleg ennyire el vannak csúszva a szemei? Hogy tud így figyelni az energiabiztonságra?

kom-mentalista 2009.05.18. 17:05:21

Úgy látszik nem csak az SZDSZ fél a Jobbiktól...

Szappan 2009.05.18. 17:54:00

@kom-mentalista: A Jobbiktól lassan már mindenki fél, a Fidesz is, mert szavazatokat hódíthat el tőle. Főleg, hogy a Fidesz helyzete stabilnak mondható, sokan fognak úgy gondolkodni, hogy mivel nincs szükség a nagy párt támogatására, ezért inkább a Jobbikra voksolnak

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.05.18. 17:55:14

@Grafter:
A saját kampányom majd tőled rendelem és akkor ez a kifogás kilőve:-)

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.05.18. 19:55:17

RE: "az egymás után alkalmazott számtalan betűtípus és –méret, mely látványilag olyan kaotikus benyomást kelt"

mint a politikájuk / intézkedéstervezeteik ..

hablabla 2009.05.18. 22:49:25

Szerintem a plakáttal semmi gond. Nagy piros kockát hirdet egy ribivel. Hol lehet kapni?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.19. 08:51:32

A Societas (meg az SZDSZ) plakátok előképe 20 évvel ezelőttről:

http://jobbklikk.hu/pics/szoveg/309.jpg

:-)

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.05.19. 10:52:48

Societastól most láttam olyat, hogy a plakát egyik oldalán egy korsó sör és a másikon molotov-koktél van.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.19. 11:30:55

@Tom Keller: Igen, én is láttam, de a legújabb gyűjtésem szintén tőlük: befogadás vs. kirekesztés (sok cipő vs. egy nagy bakancs). Na ez is érdekes...
süti beállítások módosítása