Szociális Európa, avagy cirkuszt és kenyeret a népnek. Lehetne ez is a címe az Európai Bizottság által indított új kampánynak.

Úgy látszik az utóbbi időben nem sikerül eltalálni az EU-t népszerűsítendő kommunikációs anyagok és kampányok készítőinek, mi az, ami pozitív színben tüntetheti fel a lakosság számára az Európai Uniót. Kezdődött azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a Külügyminisztériummal karöltve „elkaszinózta” az EU-s pénzeket, először 2008-ban, majd idén is, aminek volt némi negatív visszhangja. Közben az uniós támogatásokat kezelő ügynökség tovább fokozta a hangulatot a holnapján megjelentetett játékautomatára hajazó pénzszámlálóval. Ez még egy kevésbé válságos időszakban is visszatetsző. Most pedig itt a legújabb cirkusz.

Ami biztos, hogy az új plakátsorozat rendkívül színes és figyelemfelhívó, csak éppen elbohóckodták a mondanivalót. De ha már mindenáron ezt a színes, komolytalan világot akarják erőltetni, legalább jelenítették volna meg jól.

A plakát felső zónájában található szöveg esetében a zöld sáv egészen jó eszköznek bizonyulna a figyelem felkeltésére, csak az a probléma, hogy mindebbe belelóg a kép, ami olvashatatlanná teszi az egészet. Az alsó zóna esetében ez a probléma még inkább felmerül. És azt sem igazán értem, milyen logika mentén alkalmazzák a kis és nagy betűket, illetve a vastagításokat. Az EU által hangsúlyozott transzparencia-elve nem igazán teljesül.

A másik képen hasonló a helyzet. Ott annyi pozitívumot érdemes megjegyezni, hogy ugyan a szöveget kiemelő sávba itt is belelóg a kép, de legalább van egyfajta figyelemterelő funkciója.

Összességében ezek a plakátok számomra nem sugallják az EU szociális előnyeit. Úgyhogy szerintem akad még tennivaló az uniós kommunikáció háza táján.
 

Címkék: kampány eu unió nfü kaszinó

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr161422996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kom-mentalista 2009.10.02. 17:05:12

Ahogy azt már megszokhattuk: sok pénzért nagy semmit....
süti beállítások módosítása