Fogy a magyar!

 2010.08.12. 16:46

Állítsuk meg a népességfogyást! – szólít fel a Bajcsyn található óriás hirdetmény, melyre tegnap lettem figyelmes.

Korábban egy másik internetes oldalon figyeltem hasonló számlálót, amely a világ népességét számlálta. (Mondjuk az növekvő tendenciát mutatott.) Ez a számláló is nagyon érdekes és tanulságos, sőt mi több ijesztő, főleg úgy, hogy egy óra múlva arra járva már hárommal kisebb számot mutatott.

Kicsit utánanéztem a statisztikának és rövid számolgatás után arra jutottam, hogy a 2009-es adatokat alapul véve havi szinten átlagosan közel 2500 fővel volt magasabb a halálozások száma a születésekhez képes. Ez alapján kevesebb, mint másfél hónap alatt 10 millió alá süllyedhet a magyar lakosság száma.

Persze mindez szomorú tény, de sokakban talán az is felmerül, hogy és akkor mi van?

A plakát láttán bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy tulajdonképpen mi célja a hirdetésnek. Ha elrettentésként tették ki, azt megértem. De nem hiszem, hogy ezzel az üzenettel valaki is úgy dönt, hogy eddig nem akart gyermeket vállalni, de most, hogy fogy a lakosság, most mindenképp szeretne. Főleg mivel a népesség 1981 óta folyamatosan fogy. Arról nem beszélve, hogy a döntés eredménye szerencsés esetben is csak 9 hónap múlva látható.

Aztán felmentem a program honlapjára, ahol kiderült, hogy a fő üzenet a családbarát munkahelyek megteremtése és a védőoltások elérhetőbbé tétele. Ez abszolút támogatandó kezdeményezés, bár a plakátból ez az üzenet szerintem egyáltalán nem jön át. Ráadásul olyan dolgokról van szó, amely főként a munkáltatók és a politikai döntéshozók akaratán múlik. Mi kisemberek pedig drukkolhatunk, hogy egyszer csak pozitívra vált a számláló.

Végezetül megjegyzem, hogy bár határainkon belül fogy a magyar, azon kívül is élnek öt millióan...

Címkék: magyar számláló népesség

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr212217363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.08.14. 10:00:11

Az élet nem stratégiai játék, ahol gyorsabban kell szaporodni, mint az ellenfél... elég nevetséges, ha valaki csak azért vállal gyereket, hogy ne haljanak ki a magyarok. Miért, akkor mi lenne? :)

magnamater 2010.08.15. 16:33:58

@SCUMM: Három jelentkező is van a kifogyó magyarság helyébe:
1.egy erőteljesen fejlődő kisesbbség
2. a szomszédság mely Trianon folytatását várja
3.egy törpeállammal bíró világhatalom
A többit a fantáziádra bízom
süti beállítások módosítása