Visszapillantó 2.

 2009.12.23. 12:24

Nézzük márciusból mely plakátokra érdemes visszatekintenünk.

A Demszky-könyv esetében nyilván nem volt véletlen a plakát megjelenésének az időpontja. Így legalább kiderült, egy szabad, demokrata szavazó biztos akadt a főpolgármester úr személyében. Az viszont érthetetlen számomra, hogy hogyan lehet egy olyan könyvborítót elkészíteni, amin a szerző neve világít a háttérből, ugyanakkor a mű címe szinte észrevehetetlen.

Találó nevet választott magának az egyik nyílászáró szaküzlet, amikor egy régi gyermek lexikon címét, az ablakzsiráfot vette elő. Gőgös Gúnár Gedeon és Ablakzsiráf nevét azt hiszem mindenkibe sikerült belevésni gyerekkorában, így a sárga-kék-fehér színekkel ábrázolt plakát egészen figyelemfelhívó lett.


A Kaja.hu reklámját látva még ma is szórakozom. Ők mindent összevontak, a teli disznóvágást a válsággal és árcsökkentéssel, sőt a gulyáslevest a disznóval. Bár a hirdetés színeiben és elrendezésében csalogató lehetne, az illusztráció gyenge minősége teljesen gagyivá teszi a plakátot. Érdekességképpen megjegyezném, hogy egyidőben egy másik disznófejes plakát is megjelent a városban, ha jól emlékszem a Nemzeti Színház egyik előadását hirdetve.

Az APEH Tiszta Haszon programja azért indult, hogy számlakérésre ösztönözze a fogyasztókat. A „kérj számlát és abból hidat és játszóteret építünk” elképzelést egy kicsit erősnek éreztem. Persze gazdaságilag nyilvánvalóan logikus az elgondolás és jól ábrázolható megoldást választottak a plakát készítői. Mégis úgy gondolom, hogy miután egy plakát észlelésekor mindig az illusztráció észlelése az elsődleges, és csak ezt követi a szövegé, a járókelők szerintem ebben az esetben nem jutnak el odáig az üzenet feldolgozásában, hogy az megfelelő motivációt jelentsen számukra a számlakérésre.

A következő részben többek közt a Pedigree és az M&M-s plakátok következnek.

Címkék: apeh demszky tiszta haszon ablakzsiráf kaja.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr361617726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása