ELÉG, szavazz!

 2009.06.05. 09:59

Az EP-kampányelemző sorozat utolsó elemeként lássuk annak a pártnak az anyagait, amely a közvéleménykutatások alapján a legtöbb szavazatra számíthat a hétvégi megmérettetésen.

A Fidesz plakátjait vizsgálva láthatjuk, hogy nagyon letisztult megoldást használnak, nincsenek túlbonyolított szövegek, hívószavakként jól használható rövid felszólításokat alkalmaznak, a szöveg és a kép jól illeszkedik egymáshoz.

Ahogy az LMP esetében egy bővülő, egyre több elemet megjelenítő kampányt figyelhetünk meg, addig a Fidesz esetében épp az ellenkezője mondható el, náluk a kampány kibontakozásával egyre csökkent a képes megjelenítések jelentősége, a hangsúly áttevődött a hívószavakra és a már jól bevált narancssárga szín használatára.

Éppen emiatt több „vád” is érte a Fideszt, hogy plakátjai túlzottan behelyettesíthetőek, sablonosak, hogy bármely más párt használhatta volna ezt a szlogent a saját színeiben megjelenítve. Ezzel kapcsolatban úgy gondolom, hogy miután ők a legnagyobb ellenzéki párt és a plakát mondanivalója mindenki számára nyilvánvalóan az, hogy elég az eddigi kormányzásból, elég furcsán venné ki magát, ha az SZDSZ vagy az MSZP színeiben jelenne meg. Maximum az MDF szájából tudnám még ezt elképzelni. Egyébként ez olyan, mint amikor látsz egy festményt és azt mondod, ilyet én is tudnék festeni. Igen? De akkor miért nem tetted meg eddig?

„Egy ország mondja ELÉG!” szlogennel a hazánkban kialakult közhangulatra építkeznek (a 2006-os „Rosszabbul élünk” kampánynak egyfajta egyszerűsítése és aktualizálása), amely mostanra gazdaságilag is alátámasztottá vált. Ugyanakkor egy csoport megjelölést is tartalmaz, amely a választóban a valahová tartozás érzését erősítheti, motiválva őt ezzel a párt melletti szavazásra.

A szlogen frappáns és találó, amelyre rá lehetett építeni a már fent említett szűkítő koncepciót. Így a bevezető színes, képes plakátok után elegendő volt az Elég! hívószó, illetve a magyar zászlóba helyezett Szavazz felirat.

Ha a szöveg formai megjelenítését, illetve grafológiai szimbolikáját nézem, nem értek egyet a talpatlan betűk használatával. Egy ilyen típusú kijelentéshez, amely a szlogenben szerepel, sokkal célravezetőbb lett volna talpas betűket alkalmazni, amellyel nyomatékosabbá és meggyőzőbbé tehették volna a szöveget. A talpatlan betűk azt a benyomást kelthetik, hogy nem megalapozott az állítás, hogy csak úgy lóg a levegőben.

Összességében jó a koncepció, ugyanakkor ami nekem nagyon hiányzott, hogy egyáltalán nem derül ki a kampány anyagaiból, hogy miről is szavazunk hétvégén. A plakátokon ugyanis még csak utalás sincs arra (sem színben, sem szövegben), hogy ez egy EP-választási kampány amúgy. Nyilvánvalóan ez nem figyelmetlenség miatt alakult így.. De tartani kell a sorrendet akkor is: először EP választás, utána jön a magyar választás. Még, ha tudjuk is: a jövő elkezdődött..
 

Címkék: politika választás fidesz szavazz elég ep

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr641165002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.06.05. 14:44:26

Elég! Elégek!
"Van még időm, de mindennek vége
Futnak a percek és elmennek
Felettünk az évek" (P.U.F.)

és mennyire igaz..
www.youtube.com/watch?v=hyhLNIq_BJg

Szappan 2009.06.05. 15:34:28

Még szép, hogy minden párt belföldi témákkal kampányol. Valószínűleg az emberek nem is tudják, hogy nem a budapesti, hanem az európai parlamentbe választanak képviselőket.

krach 2009.06.05. 15:49:12

Erről kellett volna közvéleménykutatást tartani: Tudja-e miről szavazunk hétvégén?
süti beállítások módosítása