Lehet más, érzem!

 2009.06.03. 09:24

Az EP-kampány elemezgetéseit folytatva nézzünk egy olyan pártot, mely nem olyan rég jött létre, mégis sikerült elérnie, hogy a legnagyobbak között szerepelhessen a választási listán.

A Lehet Más a Politika, röviden LMP és a Humanista Párt közös kampányát eleinte nem tudtam hová tenni. Nehéz volt eldönteni, hogy különféle kommunikációs eszközök egymás mellé helyezése, vagy egy komolyan átgondolt koncepció áll a háttérben. Indult azzal, hogy telefújták a járdákat zöld szívekben látható „Érzem!” felirattal. Ezután következtek a matricák hasonló ábrával. Ebből gyorsan kiderült, hogy a párt gerillamarketingben erős (sajnos olykor talán túlzottan is).

Majd néhány héttel később tele volt a főváros a plakátokkal is. Innentől kezdve látható volt, hogy ezt az aszfaltfújós-matricás bevezetést nyilván egyfajta teasernek (felcsigázó reklámnak) szánták, ahogy azt anno például a Djuice márkanév bevezetésekor láthattuk. Itt mondjuk, aki nagyon akarta ki tudta deríteni, miről is van szó, hiszen szerepelt a honlap címe is a matricákon. De nagyon örülök annak, hogy van egy olyan párt, aki végre újszerű kommunikációs elemeket visz a már megszokott (unalmas) kampánykommunikációba.

Visszatérve a plakátok arculatára. A szív motívum és az Érzem! felirat érzelmileg próbálja megszólítani a választókat. A két elem egyébként nagyon jól erősíti egymást. Ami számomra zavaró és nem is igazán értem, az az, hogy miért egyes szám első személyben, felkiáltásként használják a szót. Szerintem sokkal hatásosabb lett volna, ha felkiáltásként egyes szám második személyben szólítanak meg: „Érezd!” vagy esetleg kérdésként fordulnak a szavazókhoz: „Érzed?”, ahogy azt a plakátokon is teszik.

A zöld szín használata valószínűleg nem szorul magyarázatra, hiszen a párt „zöld célkitűzéseit” szimbolizálja.

Ami az írást illeti, ott azért lenne még teendő. Hiszen az „Érzem” szóban hol balra, hol jobbra dőlnek a betűk, és kötetlenül vagy egymáshoz ragasztva lógnak egymás mellett, ezáltal az egész szöveg ingataggá és bizonytalanná válik. Ez viszont azt sugallja, hogy „Érzem” ugyan, hogy lehet változás, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos.

Összességében a koncepció fiatalos és újszerű. Arra azonban, hogy a párt nevében foglaltakat megvalósítsák, valószínű még várniuk kell.
 

Címkék: politika a gerilla matrica más lehet érzem lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr541160660

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én kampányom 2009.06.03. 19:07:03

Na naaa! :DEbben a pillanatban ugrott be egy plakátragasztó szimpatizánsunk az irodába, hogy megmutassa:Már érkezett is egy kiegészítés a sztorihoz:EON! A kommentekbe lehet képet beszúrni? : ) Az alábbit akartam hozzáfűzni...: ) "No, ez érdekes : )…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.03. 12:15:29

Szavazz a Szent Családra!Az LMP is érzi azt, amit az MSZP. Valahogyan meg kellene szólítani, a hívő szavazók hatalmas táborát. Az MSZP, az ősi szembenállás okán, nemigen tud direkt üzenetet átjuttatni a templomok vastag falán, így inkább azt sugallja, hog…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szappan 2009.06.03. 10:11:44

De ugye a választás után el fognak tűnni az oszlopokról a matricák?
A múltkor láttam egy bácsit, aki lelkesen tépkedte a Jobbik plakátjait majd a járdára dobta őket. Feltételezem egy zöld párt nem engedhet meg magának ilyet.

kom-mentalista 2009.06.03. 10:17:30

@Szappan: Valószínűleg ő nem az LMP-hez tartozott. Mondjuk az tényleg elgondolkoztató, hogy környezetvédők lévén ragasztgatják tele a várost. Érdekes!

Palyazzz 2009.06.03. 10:30:01

Még valami nagy durranás kéne nekik, mert a biciklis futárok szavazataival max. a Szódába jutnak be. Én többet, kreatívabbat vártam tőlük, igaz így is messze a többi kampány felett állnak minőségben...

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.06.03. 11:55:31

Viszonylag kevés tépkedős bácsi van köztünk :)
Viszont direkt az áll a matricán, hogy "Érzem!", és direkt nem az, hogy "Érzed!", mert ezek a matricák az állampolgárok válaszai. Aki beugrott az irodába az felmarkolt belőle. Sok idegen, vagy ismerős, szimpatizánsok, mindenki vitte.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.06.03. 12:03:03

@[eon]: Ha ez volt a koncepció, akkor oké, így magyarázattal világosabb. Nekem a másik logikusabb lett volna, de ez egyéni véleményem.

dé06 · www.emlekekhelye.blog.hu 2009.06.03. 12:12:31

én semmit nem látok ebben a pártban. :S

Karma · http://karma.blog.hu 2009.06.03. 17:41:24

Sziasztok,

Köszönjük a pozitív megállapításokat, és az építő kritikát is :)

Igyekszünk, nem csak a kommunikációban, hanem a programunk valóra váltásával is bizonyítani :)

szbéla 2009.06.04. 16:26:03

@Ficere Ödön hírei: elgondolkodtattál és összezavartál. Segíts tisztán látni, mert ez is hasonló, mint amit itt olvastam: twitter.com/lehetszmas

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.06.05. 18:38:04

@szbéla: SZDSZ-es aktivisták kreálmánya. Elég nemtelen húzás. Az LMP mindig büszke volt arra, hogy emberijogi kérdésekben liberális, egyébként egyedüliként az összes magyarországi párt közül. Következetesen és megalkuvás nélkül képviseljük az emberi jogokat, ezt tartalmazza egyébként az Alapítók Nyilatkozata című dokumentumunk is, amit a megalakuláskor írtunk alá.

0k- · http://ekezet.com/ 2009.06.06. 19:03:51

nem treaser, hanem teaser. a tease, vagyis ingerelni angol szóból. oké, látom, h a T és az R egymás mellett vannak a billentyűn ;)

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.06.08. 14:53:30

@3k: upsz, ezt sikerült elírni, javítottam, köszi :)
süti beállítások módosítása