Pesszimista válságkampány

 2009.05.27. 11:32

„Válság ellen nincs mit tenni!” hívja fel figyelmünket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) legújabb kommunikációs eszközén, a szórakozóhelyekre és éttermekbe elhelyezett freecardokon.

Először is hamár válság, néhány gondolat arról, mennyire hatékony eszköz a képeslapos terjesztés. Ha jól megnézzük, hacsak nem ezzel foglalkozik valaki, ezeknek a képeslapoknak a nagy része a kukában landol. Ellenben az előállításuk meglehetősen költséges, arról nem beszélve, hogy papíralapú, tehát nem igazán környezettudatos. Ezáltal a hirdető saját magával kerül ellentmondásba. Hiszen, ha kimondom, hogy nagyon rossz gazdasági helyzet van, akkor nem állok neki drága, idejét múlt eszközöket legyártani, inkább törekszem a sokkal olcsóbb és hatékonyabb online megoldásokra.

A másik fontos szempont, hogy azok a helyek, ahol ezeket a kis A/6-os méretű kártyákat elhelyezik, általában félhomályosak, de mindenképpen gyengébben megvilágítottak, ahová olyan eszközt kell elhelyezni, ami „kivilágít” és szemetszúr a sok papír közül. Ilyen szempontból a fehér felirat a sötétkép háttéren nagyon jó megoldás. És ebben az esetben még az is jól illeszkedik a szöveg tartalmához, hogy balra dőlnek a betűk, amely egyfajta megtorpanást, gátolt továbblépést szimbolzál.

Ugyanakkor odáig el sem fog jutni az üzenet, hogy el is vegyem és megnézzem a fekete, alig látható részeket, pláne nem a megoldást jelentő bal alsó sarokban szereplő kb. 4-es betűméretű szöveget. Bár ez a szöveg is igazán feltűnő, de ha már ilyet akarunk gyártani, érdemes arra törekedni, hogy valami megoldás is szerepeljen a látható/olvasható részben. Például a reklám TV-spotjában szerepel egy olyan, hogy "Konkrét pályázati lehetőségek!", ami egyébként igen furcsán hangzik, mégis több megoldási javaslat és pozitív figyelemfelhívás van benne, mint ebben.

Arról nem beszélve, hogy ki az (rajtam kívül), aki elvesz és tovább is küld egy olyan tájékoztatót, amivel azt közlik, hogy válság van és nyugodjál szépen bele, mert úgysem tudsz ellene mit tenni.

Hát ezt az információt köszönjük szépen, mi is észrevettük!

Ezek után az következne, hogy vagy be sem megyek a szórakozóhelyre, vagy bánatomban leiszom magam.

 

Címkék: pályázat válság nfü képeslap ügynökség freecard

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr471146530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krach 2009.05.27. 17:19:16

Miért kell mindenhonnan annak folynia, hogy válság van. Így az életben nem lábalunk ki belőle...
süti beállítások módosítása