Az elmúlt időszak eseményei (romakérdés előtérbe kerülése) alapján teljesen aktuálissá vált a képen látható szervezet, az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület felhívása.

A metróaluljáróban lévő plakátokat szemlélve, rögtön felfigyeltem a szervezet „rövid” elnevezésére. Persze értem én, hogy mindent bele akartak írni, de ezt így, ilyen formában megjeleníteni egy hirdetésben, nem feltétlen célravezető. Ráadásul a bajtárs szó számomra azon túlmenően, hogy manapság egyáltalán nem használják a köznyelvben, elsőre egy kiscserkész tábor benyomását kelti, ezáltal az egész veszít komolyságából. Ugyanakkor magában hordoz egy, a jelenleg kialakult helyzetre vonatkozó értelmezést, mely szerint baj van, amiben össze kell tartanunk.

A szövegrészek elhelyezése ugyancsak furcsa. Logikailag nem érzem indokoltnak a szervezet nevének címszerű elhelyezését, és a mondanivaló lenti megjelenítését sem. Hacsak nem a név hosszával kívánták felhívni a figyelmet, talán tanácsosabb lett volna fordítva, a figyelemfelkeltő indítványt a kép felé helyezni, miszerint a roma származás nem zárja ki a rendvédelmi szervhez történő csatlakozást, majd zárszóként vagy egyfajta aláírásként a kép alatt közölni a szervezet nevét.

Továbbá azt sem igazán értem, hogy a lenti plakáton lévő képen miért egy rendőrt és egy roma fiatalt ábrázolnak, számomra ebből pont a szöveg ellenkezője jön át, és azt a benyomást kelti, mintha a rendőr hivatású éppen elvezetné a cigány származású fiatalembert. Ha már erre akarták kiélezni a mondandót, kifejezőbb lett volna egy rendőri egyenruhába öltözött roma fiatal megjelenítése.

Összességben a plakát lehetne egyértelműbb és következetesebb, de a fentiektől függetlenül az egyesület célkitűzése mindenképpen dícséretes és támogatandó.
 

Címkék: rendőr roma cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr50996086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csintalanka 2009.03.11. 16:22:12

Szerintem ezt a plakátot úgy ollózták össze. Pl. a ne ítélj a látszat alapján nem ismerős??? Chokito. Ronda de finom. Aztán a fehér alapon bazinagybetűs felirat olyan, mint a dohánytermékeken: a dohányzás halált okozhat! (más olvasatban: kinyírlak g*ci!) Még jó, hogy nem azt írták, hogy rablóból pandur! Na arra felfigyelt volna mindenki :D Mindazonáltal dícséretes ügy, hajrá.

kom-mentalista 2009.03.11. 16:36:57

A rablóból pandúr jó szlogen lenne, de azért kicsit erősnek érzem :-)

Csontpete · http://csontpete.puruttya.hu 2009.03.11. 17:08:28

Hajajj, srácok, ezen a vonalon akkor már el lehet kalandozni a rablóból rablópandúr felé is. Az meg milyen már? :)
Egyébként tényleg nagyon elbaltázott ötlet az egy rendőr + egy civil roma párosítás. Lehetett volna olyan is, hogy csak simán ott áll a fickó, egyik fele ilyen ruhában, a másik fele olyanban. Gagyi, de ennél mégis jobb.

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.03.11. 17:29:34

Az semmi. Nézzétek meg a "cég" honlapját: www.faerlo.com/hu

Milyen komoly kép fogad. Ez a 100 tagú bajtársi zenekar?

De a magyar neve még semmi, a teljes név kb. ez lenne:

A Nyílt Társadalmi Intézet, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a brit és amerikai Fekete Rendőrök Egyesülete (National Black Police Association) támogatásával megalakult
Fraternal Association of European Roma Law Enforcement Officers Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesülete.

komoly.

Mindenesetre több kampányképük és videójuk is van a Hírek rovat lapalján.

@Grafter, amit hiányolsz, tehát olyanok is vannak, csak nem a metróban. Erre is igaz: rosszkor volt rossz helyen..

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.03.11. 17:38:49

@eurOP: A honlapot én is néztem :-) Az sem egyszerű. Lehet, hogy jobban sikerült volna, ha onnan válogatnak össze valamit. De most komolyan, szerintem ez elég kényes kérdés ahhoz, hogy egy maximálisan átgondolt, jó hirdetést csináljanak. Vagy nincs igazam?

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.03.11. 17:49:21

De, abszolút egy profi, jó marketing kommunikációs stratégiát készítő és azt a legjobb eszközökkel megvalósítani képes csapatot kellett volna inkább keresniük.

Ha eddig ilyet nem találtak, én most is tudok ajánlani egyet:

Grafter: www.grafter.blog.hu
elérhetőségek a lap tetején.

S. Annyi 2009.03.11. 20:35:49

Ja. Ott nem kell tudni írni-olvasni a felvételin....

xellos16 2009.03.11. 20:46:23

Dícséretes? Támogatandó? Uramisten... -_-'

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.03.11. 20:56:04

@xellos16: Úgy érzem, ezzel nem értesz egyet, pedig szerintem pont ők lehetnének a "kapocs", akik szótértenek a roma lakossággal és egyben feloldják egy kicsit a sztereotíp berögződéseket is...

lolperec 2009.03.11. 20:59:55

lol..
én azt hittem, hogy az első képen csattan a bilincs, a másodikon meg már kisérik el..
megjegyzem amcsiban a afroamcsi zsaruktól fosnak leginkább az afro amcsi gengszeretek, mert nem lehet rasszizmusra hivatkozni, így nem is lehet túlkapás egy földbedöngölés.. ehhe.. :)

flatus 2009.03.11. 21:33:04

De mi a kezdeményezés oka?
A rendőrségről mit lehetne egyáltalán ellopni?

Káposztakukac 2009.03.11. 21:33:58

szerintem az egyenruhát viselők IS romák az itt látható képeken. a bejegyzés írója szemmel láthatóan valóban nem értette meg a plakátok mondanivalóját.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.03.11. 21:40:15

Ha jól emlékszem, persze nem személyes emlékekből, hogy a bajtársazás a nyilasok között volt szokás. Azok a cigányok bajtársaznak, akik az őket fenyegető Gárdára akarják végleg rásütni a nyilas bélyeget, ez nagyon bohókás dolog.

Én láttam eggyel értelmesebb plakátot is a metróban, ott egy valamennyire cigánynak látszó fickó volt rendőrnek öltözve. De az sem sikerült hibátlanra, mert arra meg azt írták, hogy "X.Y., cigány/roma SZÁRMAZÁSÚ rendőr". Nekem ezzel az a bajom, hogy a származás azt sugallja, hogy cigánynak született, de azóta megváltozott. Mégiscsak rendes ember lett belőle. A szülei cigányok, de ő már nem cigány, csak cigány származású. Mint a magyar származású Nobel-díjasok, például. Ennél talán jobb lett volna, ha cigány nemzetiségűt írnak, abban végül is megvan a lényeg.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2009.03.11. 21:47:41

"há de tesókám, há bázseváljá' má elő egy személyi igázolványt!"

KiNG 2009.03.11. 21:48:25

cigányokat a rendőrségRE ;)

Viviparus 2009.03.11. 22:05:02

az alapítóokiratuk szerint tagsági díjuk 1000 ft egy évre.
2007-es jelentés alapján tagdíj bevétel: 20.000,- ft..jó sokan vannak:))

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.11. 22:05:28

Még mindig azt vallom, hogy ebből baj lesz. Látom "kicsiben", mi a helyzet, ha cigány a "főnök" valami helyen, és jönnek a magyarok mellett a cigány ügyfelek, és nekik nem kell sorszám, nem kell semmi sorbanállás, mert rögtön mehetnek ordítozni az irodákba (erről majd később posztolok).

Szóval én azt mondom, és ezért vesseteki meg, hogy ha cigányok lesznek a rendőrök (legalábbis egy jelentős részük), akkor ha a házadban fenyeget a cigány és kihívod a rendőrséget, és ne adj Isten, épp cigány származású rendőrök jönnek ki, hát lesz nemulass! Mert hogy igazat neked nem fog adni, annyi szent, és örülj, hogy figyelmeztetéssel megúszod!

Linkelnem kell, mert ide tartozik, és ez nem önreklám:
agymosott.blog.hu/2009/01/28/hajtas_bajtars_pajtas

Azt mondom, előbb legyen cigány zsákválogató. Aztán cigány lisztcipelő. Aztán cigány lisztátvevő. Aztán cigány dagasztó. Aztán cigány péksegéd. És csak ezt követően cigány pék.
Értitek?

müszi 2009.03.11. 22:07:32

na még ez hiányzik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.11. 22:13:45

Bocs a "hejesírási hibákkért", fáradtak az ujjaim... :-)

müszi 2009.03.11. 22:17:18

nemrég történt hetényegyházán.egy szoláriumbol jövő társaság ,megtámadott egy sápadtképü társaágot.az egyik sápadtképű hatalmas ütést mért a hasával az egyik szoláriumos tőrkésére,ami után szegénynek törülközöbe kellett összeszedni a beleit .élet halál között vitték a k-i kórházba.
a szolisak között volt az ominózus tatárszentgyörgyi makulátlan előéletü barátunk is.
ezek után mindenki csodálkozik ,hogy előkerült egy kétlövetü amely "rassziszta" okokból véletlenül elsült!
na ne nézzenek már bennünket madárnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hoseman 2009.03.11. 22:27:22

"a fentiektől függetlenül az egyesület célkitűzése mindenképpen dícséretes és támogatandó."

ahamn...jólvan akkor...

nemezisazis 2009.03.11. 22:41:18

egyre indokoltabbnak látom a vagyonvédelmi okj-és lófaszképzést majd azután a fegyverjártasságit..

Johnny Smith 2009.03.11. 22:42:37

Hát ilyen reklámmal azt sugallják r@ma bünőzőket a rendőrségbe. Majd kézbevejszük a dógókat!!-ez a cél. Ha ilyet akartak sikerült. Inkább kultúráltan,elegáns felöltözött romát muttason,jelezve iskolai tanulmányát. Ja hogy az kevés akkor NEEEEE!!

fourgee 2009.03.11. 22:49:32

@Káposztakukac: Szerintem meg magyarok, így ránézésre. Most akkor mi van?
Cigány(ok) eddig is volt(ak) a rendőrségen, egy konkrét esetről tudok is, valaki olyanról, aki olyan helyre bejutott, ahova csak a legjobbak kerülhetnek, és mégsem reklámozták, mert nem a származás volt ott a fontos, hanem a jó munka, a jó teljesítmény.
Nekem pl. hiába van meg a hátszelem hozzá, nem kerülhetnék be oda, mert nem vagyok alkalmas arra a munkára. Ahogy az emberek nagy része alkalmatlan rá.

Így ez a "cigányokat ide, cigányokat oda" szöveg elég demagóg, amelyikük el akar jutni valahova, az el is fog jutni. Magyar vagyok? Igen. Belőlem lehetne kormányszóvivő? Nem. Van cigány kormányszóvivő? Bűncselekmény által került oda? Nem. A teljesítménye miatt. Sokkal szebben beszél magyarul mint én, meg sokan mások.

Na, ez is egy újabb bizonyíték, hogy aki alkalmas egy munkára és azt akarja csinálni, ha elég kitartó, elérheti.

Pedig a kiragadott két példa szereplője is csinálhatta volna azt, hogy segélyen él, színesfémet gyűjt, lenyúl ezt-azt, aztán panaszkodhattak volna hogy a származásuk miatt nem kapnak munkát... Rontják Mohácsi Viktória statisztikáit, amit mások orra alá dörgölhetne :)))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.03.11. 22:53:04

@Tom Bobb: több igazságot is írtál, de a leginkább az utolsó bekezdés tetszett. Valóban igazad van.

peca1000 2009.03.11. 23:03:52

Támogatom, hogy legyenek cigány rendőrök, de a kultúrált, normális 5%-ból. Azért min. érettségi. Mert valóban, ha intézkedni kell roma ügyben, őt talán nem fogják bántani a többi romák, és szót is ért velük.

Viszont sokkal keményebb lesz velük ez a rendőr, mert neki tényleg tele van a töke, hogy a fajtája nagy része csinálja a balhét.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.03.11. 23:05:05

A tapasztalat azt mutatja, hogy a társadalomba beilleszkedett cigányok (gondolom ilyenek állnak rendőrnek...) jobban utálják a cigány bűnözőket mint bárki más...szóval ez a dolog működhet.

FallingStar 2009.03.11. 23:07:03

Felháborító.. 8 általánossal rendőrnek? Az egyik legfelelősségteljesebb munka, emelni kéne a szintet nem csökkenteni!

Joe84 2009.03.11. 23:12:42

Már csak az kéne, hogy a yard is tele legyen ezzel a népséggel.
A cigánykérdésre nem az a megoldás, hogy bevesszük őket a rendvédelembe! A mafia ellen sem úgy küzdenek, hogy maffiózókat vesznek fel. Ez azért logikus a normális emberek számára, persze a liberalizmus ostobasága nem ismer határokat.

A bűnözőket (és a bűnöző cigányokat) keményen el kell tiporni, ki kell rekeszteni, olyan hozzáállás kéne, mint a
csendőrségé volt valamikor.

Seregbontó 2009.03.11. 23:31:40

Maga a kezdeményezés nem elítélendő, csak éppen nem aktuális. Jelenleg a társadalomban olyan feszültségek vannak, amik miatt nem tanácsos nagy számban roma rendőröket alkalmazni. Először integrálni kéne a cigányság nagy részét a társadalomba, az iskola, a munkahelyteremtés segítségével. Így csökkenteni lehetne a bizalmatlanság alapjául szolgáló, bűnöző réteget. Ez nem lesz gyors folyamat, kidolgozott és következetesen végig vitt, akár évtizedekre előre tervező állami program kell hozzá. Ha ez megvan, az integráció fontos eleme lehet a roma származású rendőrök számának növelése.

sebee 2009.03.11. 23:37:09

@lolperec: Ez nagyon jó lenne, de nem gondolod, h egy cigány nem fog elvezetni egy cigányt?

Jervis 2009.03.11. 23:38:03

én pár hónapja még gázabb plakátot is láttam a témában a nyugatinál, ott egy fekete-fehér régi fénykép volt csendőrökkel meg vándorcigányokkal és kis betűvel oda volt írva, hogy "na ma már nem ez a helyzet" - csak néztem... hülyék ezek? így akarják a cigányokkal megszerettetni a rendőri pályát? szerintem olyan nagyon extra profi marketinges nem is kellett volna, csak józan paraszti ész..

Joe84 2009.03.11. 23:46:53

@Jarvis: Főleg úgy, hogy azok a csendőrök olyan szinten végezték a hivatásukat, hogy a vidéki magyar embereknek nem kellett félelemben élniük.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.03.12. 05:57:42

Tehettek volna rá normálisan öltözött, bizalomgerjesztő arcokat. (Már ha komolyan gondolják.)

Miért nem sikerült?

Cactus71 2009.03.12. 07:16:28

Rendőrként megemlíteném, hogy jelenleg a cigányok számaránya a rendőrség létszámában, nagyjából megegyezik a népességük arányával a teljes lakossághoz képest. Akiket ismerek közülük, azok mind rendes, tisztességesen dolgozó kollégák. ÉS(!) van minimum érettségijük.

Aki manapság nem tud egy érettségit letenni, az szerintem (és a rendőrök jelentős részének véleménye szerint is) alkalmatlan arra, hogy rendőr legyen.

Ha végre engednék, hogy a rendőrség több legyen mint statisztika gyártó, birságoló egyenruhás cégnél, akkor nem biztos hogy örülnék neki, ha egy 8 osztály, 10-12 év alatt elvégző tapló, fegyverrel az oldalán mászkálna az utcán.

Nem azért kell az érettségi, mert az olyan sokat jelent manapság. Az érettségi letétele feltételez bizonyos fokú fegyelmet, olvasottságot, tájékozottságot, egy alapszintű kultúráltságot.

Sem én, sem pedig kollégáim nem vagyunk hajlandóak eltűrni azt, hogy egy tekintélyében egyébként is a nullához közelítő testületet tovább süllyesszenek le, csak azért, mert néhány megélhetési jogvédő ebből nagyot tud kaszálni. Nem érdekel nálunk senkit, hogy magyar, cigány, arab, zsidó, vagy néger akar rendőr lenni. De a felvételi követelmények mindenkire egyformán vonatkozzanak! És ezeken a követelményeken inkább emelni kellene, nem pedig csökkenteni a szintet....

Nzoltan 2009.03.12. 07:34:18

És olyan plakátokat mikor készítanek, ahol az okatatást hírdetik?
Pl:
--Tanulj, vagy szar sem lesz belőled, nem hogy rendőr!--

Attól nem leszünk elősrébb, hogy a többségi társadalomnak magyarázzuk, hogy az eső nem barna. Pedig de. Legalábbis Marinéninek falun, aki már a saját udvarára se mer kimenni, nehogy leüssék.

Nzoltan 2009.03.12. 07:36:44

A multkor láttam cigány rendőrt az árpádhídi aluljárónál. Nagy pofával pufogtatta a rágógumit.
Mosdani kellett volna.

Ha az alapok szar, nem lehet rá építkezni.

Nzoltan 2009.03.12. 07:38:48

Azért elgondolkodtató, hogy a pécsi kézigránátos támadók is cigányönkormányzati tag testvére és cigány rendőr volt.

nyekk 2009.03.12. 07:39:16

Ha a cigány megfelel a feltételeknek, most is lehet rendőr. Ha jól dolgozik, senkinek eszébe nem jut a származása. Az ilyen rasszista elképzeléseket, ami származás alapján akar különbséget tenni, nagyon keményen el kell nyomni.

Nzoltan 2009.03.12. 07:41:04


A kép alapján:
Minden kapucnis fuxos köcsögöt rendőrnek! :-D

Most ettől mit várnak? De komolyan. :-/

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.03.12. 07:41:59

Nem mindegy, hogy ha rátermett emberből csinálnak rendőrt, hogy az milyen származású???

Én inkább azt kérdezném Illetékes Elvtárs(ak)tól:

Nem-e (DE!) érzik diszkriminatívnak azt, hogy amíg a közterületi és más tiszthelyettesi szolgálat ellátására alkalmas munkatárssal szemben MINIMUM iskolázottsági elvárás az ÉRETTSÉGI+RENDŐR SZAKKÖZÉPISKOLA megléte, ezzel szemben a jövő felvételi rendszerében már mindössze "nyócosztály" megléte szükséges... Vajon miként fognak ezen munkatársaink Eu-konform szintre eljutni intézkedési kultúrában és idegennyelvtudásban, ha a meglévő állománnyal szemben ezt eddig sem nagyon erőltették, aki pedig mindezt önképzés keretében, saját pénzéből végigcsinált, legutóbb már az idegennyelvi pótlékát is megvonták (a munkája végzéséhez nem alapvető követelmény), ellenben előszeretettel rángatták elő a kalapból, ha idegenajkú sértett esett be a Rendőrség kapuján, minthogy kifizessék a hivatásos tolmács hivatásos óradíját.

Kérdezném azt is, hogy miért változik szinte havonta a Rendőrség személyi állományának feltöltöttségéről, jövedelmi viszonyairól a nyilvánosság felé tett adat, míg egyszer teljes feltöltöttségről beszélnek (7-8000 ember nyugdíjazása után), pár héttel később lasszóval vadásszák az utcáról szinte válogatás nélkül az embereket rendőrnek (ugyan, aki akart, az eddig miért nem jött?)?

És ugyan mit fog gondolni szakmai megbecsüléséről az a több éve szolgáló rendőr, aki olyan társat kap maga mellé, akit jószerével más helyen max. betanított munkásként foglalkoztatnának, többségük életében nem fogott még fegyvert (hja, hol van már a Honvédség, ahol legalább azt megtanították, hogy a parancs iránti engedetlenség=hadbíróság)?

Honnan van bértömeg ennyi új rendőr felvételére? És ha van, azt miért nem a meglévő állomány túlóráinak kifizetésére fordítják (no-no! meg ne akarja ezt senki cáfolni!)?

Kinek és miért éri/érte meg a negyvenes korosztályt "kitakarítani" a Rendőrség kötelékéből? (Azt ugye nem gondolja senki, hogy bár törvény szerint 1996-tól lett volna ilyen előrehozott szolgálati nyugdíjra lehetőség, gyakorlatban kb. két éve fedezték fel magukban az érintettek azt a sürgető megérzést (elárulom: volt akinek erre FENTRŐL - ajánlásként - külön felhívták a figyelmét), hogy tűzni kell innen, de nagyon gyorsan. És két évig ezt mindenki hagyta, senki nem csinált semmit, csupán belterjes információk keringtek a Határőrséggel való fúzióról és az ezzel kapcsolatos létszámcsökkentési elképzelésekről. MIÉRT???)

Kérdezném, hogy a médián keresztül miért a Rendőrség (vö. nagypolitika) döntése - hallgatólagos megengedő semmittevése - eredményeként a testületet elhagyókat állítják be bűnbaknak (ld: 40-45 évesen elmehetnek nyugdíjba), tovább szítva az állampolgárok és a Rendőrség közötti amúgy sem barátságos viszonyt? Miért hallom nagyon ritkán azt, hogy más országokban mennyi szolgálati idő után jogosultak a rendőrök a nyugdíjra, életkortól függetlenül? Nyilván rosszul festene ez a szépen felépített "oszd meg és uralkodj" elv mellett, de azért csak tessék már ilyeneket is tudatni a közzel...

A meglévő közterületi létszámot meddig tervezik még szinte kizárólag "pénzfelhajtó" szerepben foglalkoztatni a bírságok és feljelentések gyártásában (meri-e ezt valaki cáfolni) és mikortól tervezik annak bevezetését, hogy a közúti közlekedésben a poroltó mellett az igazságosztó (pl. vascső, szerelőkulcs, vipera, sokkoló, gáz- és riasztópisztolyok, sőt nem ritkán éles fegyverek) szerepét is átvenni.

Szerintem itt lenne az ideje az ún. statikus rendőrség helyett (nem mozdul ki, mégis bevételt teremt és eredményt hoz... vö: veszprémi kamerás piros lámpa, napi 5 km-t futó trafipax) egy dinamikus, az eseményekre mozdulni képes, NEM a lakosság megsarcolását elsődleges tevékenységnek tekintő Rendőrséget ÚJRA létrehozni (mert tessék megkapaszkodni de volt ilyen, csak nem is tudom mi lett vele).

25 év után 40 eFt??? Tehát lesz olyan, akinek a megszüntetett 13. haviból visszacsöpögtetnek, a többinek meg "ne' cumi, rágódj rajta"??? Pillanatnyilag hány száz embert érint ez? Most ők lesznek a mumusok, szembeállítva a fiatal korosztállyal???

És végül: amikor még nagyobb számban akadt 40 sőt 45 év feletti rendőr, vezetői beosztásban: ezeket miért állították fel (indokolás nélkül, mert megtehetik) és hogyan kerültek ezek helyére...no nem a 40 éves korosztályból, hanem huszon-harminc éves rendőrök, sokszor kevesebb mint 10 év szakmai gyakorlattal?

Vajon az ORFK vezérnek nem derogálna, ha nap mint nap egy 30 éves belügyminiszter (bocs, IRM) szőnyegének szélén kellene makognia (mert úgy látszik, ha beszélni próbál, ez jön ki belőle. Talán ezért lehetett, hogy az országos évértékelőn mindenki beszélt, csupán az nem, akinek eredetileg kellett volna??? Egy szót se???)


De már látom mi lesz: hamarosan LE A CÍMLAPRÓL ÉS SÜLLYESZTŐBE...

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.12. 07:49:17

@Tom Bobb: A járőröző rendőröknél alább nem nagyon lehet kezdeni a rendőri karriert.
Végül is nem főkapitányt keresnek, hanem olyanokat, akik szót tudnak érteni a fajtársaikkal, és akikre (itt a lényeg!) nem lehet rásütni a rasszizmus bélyegét.

budipa piroska 2009.03.12. 07:52:36

szuper lesz, ezentúl legálisan tartott stukkerrel fognak rabolni és erőszakoskodni! :D

2009.03.12. 08:06:14

Én csak azt nem értem, hogy mi a faxért kell egy bűnözővel szót érteni???? Odalép, karja hátrateker, bilincs csattan. Ha meg pattog, akkor kényszerítő eszközök, satöbbi.

Szóval ez az "ők szót értenének a cigánysággal" egy nagyon rossz duma. Egyébként meg aki akar lehet rendőr. Akkor is ha cigány. Mint ahogy tanulhatna is bármelyik ember ebben az országban. Csak az akarat na...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.12. 08:09:34

@Határozott Szándék: Járőr fegyverrel az oldalán, jogokkal felvértezve. Nézzük, mit tesz a járőr, aki előtte együtt nevelkedett a Gazsival, aki most a környék királya, és te mondjuk összeveszel ezzel a Gazsival, és jön a járőr...!
Szerinted mekkora esélye van egy "igazi magyarnak" akkor, ha a cigányok molesztálják (hangos zene, fenyegetések, stb.), és kihívja a járőrt, az meg természetesen cigány, és ismeri is a családot, és váltig állítja, hogy te vagy a "náciszemétrasszistafasiszta", meg hogy ha még egyszer ezt meg mered tenni, téged visz be az őrsre?

Az a baj, hjogy más a gondolkozásuk, a világuk, más emberek, na! Miért nem lehet kimondani? Eszük ágában sincs beilleszkedni, saját világuk van, és ebből a világból most a mi világunk rendfenntartói közé akarunk tőlük személyeket pakolni - ki tudja, milyen indokkal? Szánalmas, egyben veszélyes is.

Fegyver = cigány = jog.
Neked nem néz ki hülyén a mondat?

kepy 2009.03.12. 08:12:28

Nagyon kiakadtam.A rendőrségnél sok beosztásba -sőt a legtöbbe- kötelező a felső fokú végzettség. Minek tanultak ezek az emberek, ha ilyen szaralakok 8 általánossal is velük egyenlő jogokkal fognak rendelkezni? Ráadásul biztos járőrök lesznek, tehát közvetlenül ők találkoznak az állampolgárral. Milyen jó lesz! Még a nevét sem tudja leírni rendesen.Gratulálok!

Nzoltan 2009.03.12. 08:20:53

Honnan jött hogy 8 osztállyal lehet valaki rendőr? Lemaradtam valamiről?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.03.12. 08:31:29

@Határozott Szándék:

"A járőröző rendőröknél alább nem nagyon lehet kezdeni a rendőri karriert.
Végül is nem főkapitányt keresnek, hanem olyanokat, akik szót tudnak érteni a fajtársaikkal, és akikre (itt a lényeg!) nem lehet rásütni a rasszizmus bélyegét."

A járőröző rendőrök legjellemzőbb tulajdonságai:
- fokozottan van kitéve vesztegetési kísérletnek
- leggyakoribb intézkedési hiba a hibás konfliktus-kezelés
- eddig is voltak cigány származásúak a testületben. Akiket én ismertem, azokról csak jót tudok mondani és valóban: az etnikum jobban tartott a cigány rendőrtől, mint a fehértől... az ok azonban nem egyszerűen a származásban van: cigány származású rendőrnek lenni nem könnyű, és fokozott bizonyítási kényszere van, illetve vele szemben fokozott bizonyítási igény merül fel. Ezért - bár ezt nemigen kommentálja senki - intézkedési kultúrája sokszorosan alatta marad az elvárttól, valódi eredményei annak a verbális és fizikai erőszaknak köszönhető, amelyet Ő megengedhet magának egy cigánnyal szemben, míg ugyanaz miatt a fehér rendőrt minimum feljelentik, vagy éppen tömegesen támadnak meg.

Amikor egy AGYAS (mert az ilyen nem fejes, csak agyas) kitalálja az ilyen szegregációs marhaságát, előzőleg elfelejtett - mint Mátyás király, álruhában - tapasztalatot gyűjteni. A hivatalos úton ugyanis MINDIG hivatalos válasz érkezik: olyan, amilyet hallani akar:-(

2009.03.12. 08:35:51

Milyen csodálatos lesz ha kidobnak valami rendeletet, hogy minden kapitányságon, a hozzá tartozó lakosságból 1000emberre jusson egy cigány rendőr.
Akkor lesz ám szép világ, amikor a cigányt rugdosni fogják, hogy
- Na te most rendőr leszel Lakatos Bretpit, kell a %! A kis Máriót már elvittük a szomszédból.
- Há de kérm tizstelettel én fémet akarok továbbra is bugázni, jó azs nekem!
- Kuss Bretpit! Rendőr leszel ha mondom, indulás!

ÉS a végén azon fogjuk kapni magunkat, hogy valaki nem azért lehet rendőr mert alkalmas rá és megvan hozzá a végzettsége, hanem azért mert cigány.
Azt nem értem, miért származáshoz van kötve. Eddig is lehetett rendőr egy cigány ha akart, amelyik akarta is az már rendőr.

Már megint kezdünk átesni a ló túloldalára!!!

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.03.12. 08:40:59

Ha valaki (cigány, magyar, vagy akár banti-néger) rendőr akar lenni, igenis megkövetelem, hogy SAJÁT MAGA teremtse meg ehhez a feltételeket és ne a feltételeket igazítsuk a személyhez: ez diszkrimináció!!!

Semmilyen teljesíthetetlen követelmény nem kell:
- büntetlen előélet
- érettségi
- megfelelő fizikai kondíció és testi adottság
- orvosi (pszichiátriai!!!) alkalmasság.

Ha ezek megvannak, nincs az a cigány, akit nem vesznek fel. Ha ezek bármelyike hiányzik, ne legyen az az ember, akit így felvesznek!!!


MIT KELL EZEN ENNYIT SPIRÁZNI???????????????

Ha a fentieket tartanák KIZÁRÓLAG szem előtt, a hőzöngők 90 %-ának ki lenne fogva a szél a vitorlájából.

Ha a feltételekhez oda lehetne írni, hogy "eredményes környezettanulmány" (személy, családtagok, személyes kapcsolatok), a maradék 10 %-ot is le lehetne söpörni.

Engem (és családomat, kapcsolataimat) anno KT-ztak. Amikor BE KELLETT JELENTENI a nősülési szándékomat, akkor a leendő nejemet és családját is KT-zták. Nekem nem fájt, félnivalóm/félnivalónk nem volt.

Manapság ez nem nyilvánvaló... pedig mennyivel kevesebb olyan rendőr lenne, akit a szervezett bűnözés juttatott be:-(((

Dr Kangörény 2009.03.12. 08:52:22

Egyszerű a dolog, ha a félelmek beigazolódnának, mi is hivatkozhatunk rasszizmusra.
"Azt mondta a rendőr, hogy megbüntet, mert rohadt magyar vagyok."
Aztán majd mosakodhat az illető, mint most bármelyik rendőr, ha egy bűnöző cigány megvádolja ilyesmivel.
süti beállítások módosítása