Hozz magaddal még egy embert!

 2009.09.30. 16:48

Az alábbiakban a MÁV legújabb akciós ajánlatát szeretném kicsit boncolgatni.

Már az elején felvetődik a kérdés, hogy mennyi értelme van a MÁV-ot reklámozni. Hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szolgáltatás színvonalának és az ehhez mérten kiszabott árnak köszönhetően csak az utazik vonattal, aki rá van kényszerülve, aki pedig eddig nem használta, eztán sem fogja.
A plakáton szereplő fotó ehhez képest nagyon idilli képet fest, valószínűleg olyasvalaki ötletelte ki, aki nem gyakran használja a tömegközlekedés (vagy divatosan szólva, közösségi közlekedés) ezen vonalát.

Első gondolatom az volt a plakát kapcsán, hogy mekkora pofátlanság egy ilyen kérdéssel indítani a hirdetés szövegét, hogy „Bérlettel utazik vonaton?” úgy, hogy még a forgalmasabb vasútvonalak közül is jó néhány felszámolásra vár (lásd pl. Baja). Talán jobb felütés lenne, a „Jár-e még felétek vonat?” kérdés…

De mindezeket félretéve, igyekeztem pozitívan és nyitottan hozzáállni a fenti hirdetéshez, és utánakérdeztem, vajon miről is van itt szó pontosan. Az akció lényege a következő: aki felnőtt bérlettel rendelkezik, hétvégén (értsd ezalatt a szombat-vasárnapot), útitársa számára (1 fő) fél áron válthat jegyet.

Elgondolkoztam azon, vajon kinek éri ez meg? Mennyi embert érinthet  ez a kedvezmény?

Ha figyelembe vesszük azt, hogy kik utaznak hétvégén, két nagy csoportot említhetünk meg. Egyrészt a diákokat, akik ugye kapásból ki vannak zárva a kedvezményből. Másrészt vannak azok a munkavállalók, akik csak hétvégente tudnak hazautazni családjukhoz.
Azt is érdemes megvizsgálni, hogy ki vesz bérletet. Nyilvánvaló, hogy aki nap, mint nap ingázik, annak megéri megvenni, ő viszont, ahogy azt minden nap teszi, pénteken is haza fog utazni, nem várja meg a hétvégét. Ennek persze akkor van értelme, ha nem napi több száz kilométert kell megtennie.
Aki a távolság miatt nem tud hazautazni hétköznap, nagy valószínűséggel nem fog bérletet venni a havi legfeljebb négy útjához. Tehát az egész kezdvezmény kihasználtsága nagyon eseti jellegűnek tűnik.

Rövid számítás után arra jutottam, hogy ha létezik olyan ember, aki csak azért, hogy hétvégente hazautazzon, megveszi a MÁV-bérletet és teszem azt még a társa is vele utazik, kettőjüknek egy hétvégi vonatozás (200 km-es távolságnál), sima gyorsvonaton, másodosztályon (pótjegy, minden nélkül) akciósan kb. 7500 Ft-ba kerül (abban az esetben, ha minden hétvégén hazautaznak!!!). Ha ugyanezt az utat két személy autóval teszi meg, a költségek kb. 8500 Ft-ra rúgnak, háztól-házig, menetrendtől függetlenül, lényegesen rövidebb idő alatt. Persze tudom, ez utóbbi lehetőség autó függvénye, mégis elgondolkoztató…

És az is, hogy ennek a nagyon „életszerű kezdeményezésnek” megtérül-e egyáltalán a marketingköltsége?

 

Címkék: máv vonat kedvezmény bérlet

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr81418480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joka 2009.09.30. 18:50:18

ha fincsibe nyomom a gázt, kocsival is versenyképesebb vagyok a MÁV bérletnél egy ilyen hétvégi úton..

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.09.30. 18:52:18

arról nem is beszélve, hogyugye

Megint
Állunk
Vazze..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.30. 18:53:34

Nem azért, de kihagytad azt az opciót, hogy aki vonattal jár dolgozni, és ezért bérlete van, az esetleg a hétvégén is utazhat vonattal, mondjuk kirándulni, vagy nagymamát látogatni.

Tadam, és máris megvan a célközönséged.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.09.30. 18:58:30

Nem maradt ki :), rájuk gondoltam, mikor eseti jellegről írtam...

Palyazzz 2009.09.30. 20:13:33

Egy MÁV közeli PR cég jár legjobban ezzel az akcióval sztem... :)

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.10.05. 12:35:51

@Palyazzz: szerintem nincs MÁV-közeli pr-cég, úgy tudom maguk intézik, készítik a reklámokat.

kispista2 2009.10.05. 21:38:09

Az akció nem hülyeség, kérdés hogy mennyit költöttek a reklámozásra.

vanek ur 2009.10.05. 23:15:05

Teljesen normális akció, tőlünk nyugatabbra már régóta dívik.
(A torontói elővárosi vasúton (GO Train) pl. a bérlettulajdonos útitársa hétvégén és ünnepnapon ingyen utazik. Oldal alja itt: www.gotransit.ca/PUBLIC/en/FARES/TICKETS.HTM)
Ha a bérletes hajlandó hétvégén is vonatozni, nem rossz üzlet.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.10.06. 04:45:33

A MAV-ot, mint ceget mar ev(tizedekkel)ekkel ez elott fel kellett volna szantani es soval behinteni.

Az egeszet magan kezbe kene adni es akkor talan szinvonalasabb lenne a szolgaltatas stb.

Amig a ceg ugyan olyan ejtoernyosokkel van tele, mint a BKV, senki ne csodalkozzon, hogy veszteseges a bolt.
süti beállítások módosítása