KultúrSziget

 2009.08.11. 11:25

Nem kap akkora hírverést, ráadásul minden évben szinte egyidőben rendezik meg a Hajógyári-szigeten zajló Sziget fesztivállal ezt az egészen más típusú, kulturálisan kiemelkedő színvonalú  rendezvényt, a Zempléni Fesztivált. Nálam a fesztiválos elemzések sorában kerüljön ez előre.

Azért is szeretnék szólni erről a plakátról, mert ritkán találkozom olyan hirdetéssel, ami első pillantásra ennyi harmóniát sugall és ennyire érzékelteti az általa hirdetett rendezvény hangulatát. A hullámos formák és ívek, illetve a képen látható hegedű felidézi a tájat, a Zempléni-hegység lankáit, mindemellett dallamokat csal a fülünkbe.
Színeiben a zöldes-szürke és lila-fehér kombinációval ez a harmónia tovább fokozódik, de egyben jó figyelemfelkeltő hatással is bír.

A plakát felosztása jól rendezett, amit a középre helyezett logó tesz egyedivé, mely a rendezvény fő helyszínét adó Sárospatak egyik fő szimbólumát, a Lorántffy-loggia részletét jeleníti meg.

A szöveg elhelyezése ezzel a középre zárt megoldással ugyancsak a harmóniát erősíti. Bár a jobb felső sarokban lévő dátum esetében szerintem jobb lett volna a hónapot és napot az év alá helyezni, ez így egybecsúsztatva nem túl szép. A betűtípusnál nem feltétlen szerencsés, hogy Zempléni szó nagy álló betűkkel, míg a fesztivál kis döntöttekkel, a szlogen pedig újra álló betűkkel szerepel. Persze úgy is értelmezhető, hogy ezzel próbálják a rendezvényt kiemelni a „fesztivál-zajból”.

Általában nem vagyok híve a vízjeles megoldásoknak, hiszen a szöveg alá helyezett ábra az esetek többségében rontja annak olvashatóságát. Ebben az esetben azonban ez nem okoz problémát.

Összességében tehát egy nagyon letisztult, közönségcsalogató plakát, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy még többen ellátogassanak a festői Zemplénbe.
 

Címkék: fesztivál zempléni

A bejegyzés trackback címe:

https://grafter.blog.hu/api/trackback/id/tr531302419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.08.11. 11:48:43

Nem csak a plakát szép és kellemes, hanem maga a fesztivál is. A Budapesti Tavaszi Fesztivál után az ország 2. legnagyobb komoly zenei programja, mindenkinek csak ajánlani tudom.

bódi 2009.08.11. 12:06:25

Azért én azt is hozzátenném, hogy a plakát kicsit engem egy boros üveg cimkéjére emlékeztet, ami már önmagában is sok jót ígér... :)

kom-mentalista 2009.08.11. 12:09:47

@bódi: Tényleg hasonlít egy cimkére, de ez ott Hegyalján nem is meglepő :)
süti beállítások módosítása